Alegerea instalatiei de stingere a incendiilor
Aici veti gasi cateva generalitati despre alegerea instalatiei de stingere a incendiilor. Sistemele de stingere cu pulberi, gaze si aerosoli – sunt utilizate in spatii unde apa ar avea un efect distructiv : arhive, camere de servere, muzee. Desi pretul lor este superior celor cu apa, efectul obtinut este mult mai bun in conditiile in care nu sunt afectate obiectele protejate.
Sistemele de stingere uzuale sunt incarcate cu gaze ECARO (pentafluoretan), PROINERT ( gaze inerte), INERGEN, CO2 ( dioxid de carbon), FM 200 (heptafluoretan) cel din urma fiind un gaz cu efect de sera nerecomandat si care necesita autorizari speciale. Mai nou de curand au aparut pe piata sistemele cu AEROSOLI DE STINGERE.
In functie de specificul obiectivului, de volumul spatiului protejat si de frecventa teoretica a descarcarilor sistemului se opteaza pentru un anumit sistem de stingere.
De exemplu, pentru o camera de server se poate opta pentru ECARO-25 sau FM 200. Este avantajos faptul ca butelia poate fi montata chiar in spatial protejat, ocupand un volum mic, fara conditii speciale. O caracteristica foarte importanta este ca declansarea instalatiei nu afecteaza sanatatea personalului care este surprins in acea incapere. In ultimii ani nu se mai lucreaza cu gaz FM-200 intrucat are efect de sera si a fost interzis. Instalatiile ramase in functiune vor fi dezafecate in viitor iar gazul trebuie neutralizat legal.
Cum alegem o instalatie de stingere
Pentru incaperi cu volume mai mari ( arhive, muzee, sali de conferinte, depozite), se recomanda folosirea sistemului PROINERT, care duce la un cost mai mic pe mc de spatiu protejat si are cheltuieli reduse de reincarcare. Pentru dpozitarea buteliilor este necesar un spatiu in afara zonei de lucru. Si sistemele de stingere cu CO2 necesita conditii speciale de montare a buteliilor in exterior.
De asemenea, anumite echipamente electronice pot fi afectate ca urmarea scaderii bruste a temperaturii in zona protejata imediat dupa declansarea sistemului.
Dar pentru instalatii cu declansare frecventa ( ex: o masina pentru prelucrarea metalelor prin electroeroziune) este o solutie optima.
Tehnologiile moderne permit unei cladiri sa devina “inteligenta” si sa poata reactiona prin sistemele proprii de control si comanda automata la un eveniment de tipul incendiu local.
Tendinta actuala este de a interconecta toate aceste sisteme intr-un ansamblu unitar de gestiune a resurselor unei cladiri, astfel incat sa existe o actiune automata la diverse evenimente perturbatoare, cum ar fi incendiu, fara a necesita neaparat o prezenta umana. Tehnologiile informatice, integrate in sisteme specializate de preavertizare si stingere a incendiilor , vor permite ca in viitor cladirile in care ne desfasuram activitatea sa devina mult mai sigure.
Principiul de functionare
La detectarea incendiului de catre sesizorul de foc (1) sau prin actionarea manuala a butonului (2), unitatea centrala (3) declanseaza avertizarea optica (4) si sonora (5). Dupa o anumita perioada de timp, ventilul buteliei (6) se deschide si inunda prin duzele (7) amplasate in tavan sau podea
De ce este mai eficient KD – 200
- declanseaza in mai putin de 10s;
- nu necesita evacuarea persoanelor din incapere pe perioada stingerii;
- se utilizeaza o cantitatea mica de gaz pentru stungere, rezultand un spatiu mic ocupat de buteliile de FM 200;
- este foarte bun in stingerea incendiilor aparute la instalatii electrice si electronice.
Utilizare:
- telecomunicatii;
- camere de comanda;
- oficii de calcul;
- arhive;
- biblioteci;
- muzee
- galerii de arta;
- spitale si policlinici;
- sisteme de comanda electronizate etc.