Coloane uscate

Coloanele uscate sunt instalaţii fixe, rigide, montate în interiorul construcţiilor, utilizate numai de serviciile pentru situaţii de urgenţă.

           Echiparea construcţiilor cu coloane uscate este obligatorie la următoarele categorii de clădiri:

  1. a) clădiri civile înalte şi foarte înalte, precum şi la clădiri cu săli aglomerate cu mai mult de două niveluri supraterane;
  2. b) parcaje supraterane închise sau deschise cu mai mult de 4 (patru) niveluri, precum şi la parcajele subterane conform reglementării specifice;
  3. c) clădiri civile subterane cu aria construită mai mare de 600 m² şi cu două sau mai multe niveluri subterane;
  4. d) construcţii de producţie şi/sau depozitare cu mai mult de 5 (cinci) niveluri supraterane.

           Echiparea contrucţiilor cu coloane uscate nu exclude celelalte instalaţii de stingere cu apă a incendiilor, conform prevederilor din prezentul normativ.

Pentru alimentarea cu apă, se asigură accesul maşinilor serviciilor pentru situaţii de urgenţă în orice anotimp; distanţa de la calea de acces cea mai apropiată până la racordul de alimentare cu apă nu trebuie să depăşească 40 m.

         Racordul având cuplaj Storz cu diametrul de trecere de 65 mm pentru alimentarea cu apă a coloanei uscate, se amplasează pe peretele exterior al clădirii şi se obturează cu un racord înfundat, la baza coloanei prevăzându-se un ventil de reţinere şi un robinet de golire. Robinetului de golire de la coloanele uscate din subsol trebuie să fie normal închis.

  • Realizam coloane uscate ( solicita oferta aici )

Racordul de alimentare cu apă al coloanei uscate se montează la loc vizibil, separat de orice alt racord, la o înălţime de maximum 1,5 m faţă de sol şi o înclinare de 45° faţă de verticală.

Racordurile pentru furtun se pot monta aparent sau îngropat. Ele se marchează cu inscripţia: „RACORD INCENDIU“

Exploatarea coloanelor uscate

 

La clădirile dotate cu coloane uscate se asigură în permanenţă accesul liber al maşinilor de pompieri la racordul de alimentare cu apă al clădirii, indiferent de anotimp, precum şi accesul formaţiilor de pompieri la racordurile de alimentare cu apă din clădire.

În acest scop, spaţiile de acces trebuie să fie în permanenţă libere, nefiind admisă depozitarea de materiale, etc. care să blocheze accesul sau să mascheze racordul.

Periodic se verifică şi se asigură existenţa indicaţiei „RACORD INCENDIU” la fiecare racord de alimentare, în vederea facilitării intervenţiilor.

 

 

SOLICITATI O OFERTA DE INSTALATIE de STINGERE sau de VERIFICARE OBLIGATORIE a INSTALATIEI de STINGERE

Pentru proiecte de instalatii de stingere trimiteti cererea dvs. scrisa, impreuna cu documentaia aferenta proiectului, prin e-mail la: contact[at]instalatii-stingere.ro

Relatii la Telefon: 0723337363 Pentru un calcul estimativ avem nevoie de date precum suprafetele camerelor, inaltimea de montaj, structura zidurilor si a pardoselilor, daca sunt pardoseli tehnice, orasul in care se doreste a se efectua lucrarea, samd