Instalatii stingere cu spuma
Instalatiile stingere cu spuma
instalatiile stingere cu spuma se clasifica in functie de tipul constructiv astfel:
- instalatii cu spuma fixe ( ca cea din filmuletul de mai jos )
- instalatii cu spuma semi-fixe
- instalatii cu spuma mobile
Instalatiile de stingere cu spuma contin:
- instalatia de alimentare cu apa
- recipienti pentru spumanti
- generatoare de spuma
- dozatoare de spuma
- pompe de apa si spumant
- conducte pentru transportul solutiei spumante
Utilizare specifica: Instalatiile de stingere cu spuma fixe se folosesc pentru protejarea halelor industriale in care exista risc de explozie de tipul carburantilor sau produselor de cauciuc.
Pentru proiecte de instalatii de stingere trimiteti cererea dvs. scrisa, impreuna cu documentaia aferenta proiectului, prin e-mail la adresa: contact[at]instalatii-stingere.ro
Relatii la telefon: 0723337363
Avem nevoie de date precum suprafetele camerelor, inaltimea de montaj, structura zidurilor si a pardoselilor, daca sunt pardoseli tehnice, orasul in care se doreste a se efectua lucrarea, samd
În general, instalaţiile de stingere cu spumă nu se utilizează pentru stingerea incendiilor de:
- substanţe chimice care degajă oxigen (ca nitratul de celuloză) sau agenţi oxidanţi care pot întreţine arderea;
- echipament electric necapsulat;
- metale care reacţionează cu apa, cum sunt : sodiu, potasiu
- substanţe periculoase ce reacţionează cu apa : pentoxidul de fosfor sau trietilaluminiu
- metale combustibile: aluminiu, magneziu
Din punct de vedere al alcătuirii constructive a instalatiilor de stingere a incendiilor cu spuma, acestea pot fi:
- fixe;
- semifixe;
Instalatiile fixe de stingere a incendiilor cu spuma sunt alcatuite in mare parte, din:
- instalaţii de alimentare cu apa;
- recipienţi pentru spumanti;
- generatoare de spuma cu insuflare de aer;
- dozatoare;
- pompe pentru apă şi pentru spumant;
- conducte pentru solutie spumanta;
- deversoare de spuma;
- dispozitive de punere in funcţiune si control
Pompele, recipienţii de spumant, dozatoarele, dispozitivele de punere în functiune si de control trebuie să indeplineasca urmatoarele cerinte:
a) să fie amplasate la distanţe de siguranţă faţă de pericolele de incendiu, fie prin amplasarea în spaţii delimitate cu elemente rezistente la foc fie prin asigurarea unor măsuri de protecţie activă împotriva incendiilor fie combinaţii ale acestora;
b) să fie accesibile în caz de incendiu;
c) să fie interzis accesului persoanelor neautorizate;
d) să se asigure ventilarea corespunzătoare (dacă sunt amplasate în spaţii închise);
e) să echipate cu dispozitive pentru spălarea instalaţiei şi a elementelor componente;
f) să nu fie instalate în spaţii de producţie şi/sau depozitare cu produse inflamabile sau combustibile;
g) să fie marcate corespunzător;
h) să fie protejate împotriva lovirilor mecanice;
i) să fie adecvate să funcţioneze în intervalul de temperaturi minime şi maxime din spaţiul în care acestea sunt amplasate.
Instalatiile cu spuma fixe sunt acele instalaţii la care toate componentele sistemului de stingere cu spumă şi pentru furnizarea soluţiei spumante sunt instalate permanent.
Instalatiile fixe de stingere cu spuma: pot fi prevăzute cu racorduri de alimentare cu apă de la pompele autospecialelor de pompieri. Pentru a preveni scurgerea ape trebuie instalaţia trebuie prevăzută cu o supapă de reţinere în amonte de sistemul de stingere cu spumă.
Necesarul de apă trebuie stabilit şi marcat pe racord. Racordurile de alimentare de la pompele mobile trebuie marcate cu următoarele date:
- tipul de spumă;
- proporţia de dozaj (%);
- presiunea minimă de pompare.
Instalatiile semifixe de stingere cu spuma: sunt acele instalaţii la care soluţia de spumă este refulată prin conducte şi duze instalate fix, ca şi componentele de generare a spumei, în timp ce spumantul concentrat (rezervoare de spumant şi dozatoare) şi apa sunt furnizate de dispozitive mobile acţionate de personal specializat.
Instalatiile mobile de stingere cu spuma: sunt acele instalaţii la care toate componentele sunt mobile ( portabile şi/sau transportabile ) şi sunt manevrate, amplasate şi direcţionate de către personal specializat.
- Componentele instalatiilor de stingere cu spumă trebuie să fie conforme cu SR EN 13565-1 sau o reglementare echivalenta.
- Conductele de apă şi soluţie de spumă trebuie să fie proiectate, dimensionate, alimentate şi instalate conform prevederilor din SR EN 12845 sau o reglementare echivalentă
- Dozarea spumantului concentrat cu apă se realizează în camera unui echipament (dozare centralizată) sau în vecinătatea obiectului protejat (dozare independentă).
- În situaţia utilizării dozării centralizate, spumantul concentrat este asigurat prin sistemul de conducte şi supape de distribuţie către generatorul de spumă.
- În situaţia dozării independente, spumantul concentrat este alimentat direct în sistemul de ţevi de distribuţie a spumei ce protejează obiectul.
- Spumanţii concentraţi utilizaţi în instalaţiile de stingere cu spumă trebuie să fie conformi cu SR EN 1568-1, 2, 3, 4 sau o reglementare echivalentă.
- Spuma se introduce în rezervoarele incendiate pe la partea superioară sau inferioară a acestora. Se recomandă ca spuma să fie introdusă deasupra stratului de apă ce s-ar putea acumula la baza rezervorului de lichid combustibil.
- Introducerea spumei pe la partea inferioară a rezervorului se poate folosi numai la rezervoarele cilindrice, cu capac fix, în care se depozitează hidrocarburi. În anumite cazuri, pe baza unei analize temeinice, se poate aplica şi la rezervoare cu capac plutitor.
- Introducerea spumei pe la baza rezervorului nu are eficacitate pentru produse petroliere cu vâscozitate cinematică mai mare de 4,40 m2/s (la temperatura minimă de depozitare).
Instalaţia de stingere cu spumă se prevede cu robinete de secţionare, membrane de rupere dimensionate corespunzător contrapresiunii din rezervor şi robinet cu clapetă de reţinere (care împiedică scurgerea combustibilului în instalaţia de producere a spumei).
Se recomandă montarea de filtre pe conductele de alimentare cu apă, în amonte de dozator.
SOLICITATI O OFERTA DE INSTALATIE de STINGERE sau de VERIFICARE OBLIGATORIE a INSTALATIEI de STINGERE
Pentru proiecte de instalatii de stingere trimiteti cererea dvs. scrisa, impreuna cu documentatia aferenta proiectului, prin e-mail la: contact[at]instalatii-stingere.ro
Relatii la Telefon: 0723337363 Pentru un calcul estimativ avem nevoie de date precum suprafetele camerelor, inaltimea de montaj, structura zidurilor si a pardoselilor, daca sunt pardoseli tehnice, orasul in care se doreste a se efectua lucrarea, samd